Rezultatul contabil si fiscal al unei perioade rezulta din veniturile obtinute in acea perioada pe seama cheltuielilor facute in aceeasi perioada. E o regula de baza in contabilitate ! Prin urmare, raspunsul este, evident, ct. 471. Nu uita ca luna viitoare sa inchizi ct 471 prin 625.
De retinut faptul ca cheltuielile sunt prezentate în contul de profit şi pierdere pe baza asocierii directe între costurile efectuate şi veniturile specifice obţinute. Această asociere, cunoscută sub numele de
conectare a cheltuielilor la venituri, presupune recunoaşterea simultană sau combinată a veniturilor şi cheltuielilor care rezultă din acelaşi tip de tranzacţii sau din alte evenimente.
OMFP 1802/2014,
Contul 471 "Cheltuieli înregistrate în avans"
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor efectuate în avans care urmează a se suporta eşalonat pe cheltuieli, pe baza unui scadențar, în perioadele/exercițiile financiare viitoare.
Contul 471 "Cheltuieli înregistrate în avans" este un cont de activ.
În debitul contului 471 "Cheltuieli înregistrate în avans" se înregistrează:
‐ sumele reprezentând chiriile, abonamentele, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră achiziționate, sumele aferente prestării ulterioare de servicii (de exemplu, asistența tehnică) şi alte cheltuieli efectuate anticipat (401, 512, 531).
În creditul contului 471 "Cheltuieli înregistrate în avans" se înregistrează:
‐ sumele repartizate în perioadele/exercițiile financiare următoare pe cheltuieli, conform scadențarelor (605, 611 la 628, 652, 658, 666).
Soldul contului reflectă cheltuielile efectuate în avans.
OMFP 1802/2014,
-
53 (3) :
(3) Veniturile şi cheltuielile care rezultă direct şi concomitent din aceeaşi tranzacție sunt recunoscute simultan în contabilitate, prin asocierea directă între cheltuielile şi veniturile aferente, cu evidențierea distinctă a acestor venituri şi cheltuieli.
- 57. ‐ (1) Contabilizarea şi prezentarea elementelor din bilanț şi din contul de profit şi pierdere ținând seama de fondul economic al tranzacției sau al angajamentului în cauză. Respectarea acestui principiu are drept scop înregistrarea în contabilitate şi prezentarea fidelă a operațiunilor economico‐ financiare, în conformitate cu realitatea economică, punând în evidență drepturile şi obligațiile, precum şi riscurile asociate acestor operațiuni.
(2) Evenimentele şi operațiunile economico‐financiare trebuie evidențiate în contabilitate aşa cum acestea se produc, în baza documentelor justificative. Documentele justificative care stau la baza înregistrării în contabilitate a operațiunilor economico‐financiare trebuie să reflecte întocmai modul cum acestea se produc, respectiv să fie în concordanță cu realitatea. De asemenea, contractele încheiate între părți trebuie să prevadă modul de derulare a operațiunilor şi să respecte cadrul legal existent.
(3) Forma juridică a unui document trebuie să fie în concordanță cu realitatea economică. Atunci când există diferențe între fondul sau natura economică a unei operațiuni sau tranzacții şi forma sa juridică, entitatea va înregistra în contabilitate aceste operațiuni, cu respectarea fondului economic al acestora.
- 351. ‐ (1) Cheltuielile plătite/de plătit şi veniturile încasate/de încasat în exercițiul financiar curent, dar care privesc exercițiile financiare următoare, se înregistrează distinct în contabilitate, la cheltuieli în avans (contul 471 "Cheltuieli înregistrate în avans") sau venituri în avans (contul 472 "Venituri înregistrate în avans"), după caz.
(2) În aceste conturi se înregistrează, în principal, următoarele cheltuieli şi venituri: chirii, abonamente, asigurări şi alte cheltuieli efectuate anticipat, respectiv veniturile din chirii, abonamente şi alte venituri aferente perioadelor sau exercițiilor următoare.
(3) În contul 471 "Cheltuieli înregistrate în avans" se înregistrează, de asemenea, achizițiile de certificate de emisii de gaze cu efect de seră şi certificate verzi, efectuate în cursul perioadei curente, dar care sunt aferente unei perioade ulterioare, urmând a se recunoaşte drept cheltuieli ale perioadelor viitoare în care urmează a se utiliza.
(4) Onorariile şi comisioanele bancare achitate în vederea obținerii de împrumuturi pe termen lung se recunosc pe seama cheltuielilor înregistrate în avans. Cheltuielile în avans urmează să se recunoască la cheltuieli curente eşalonat, pe perioada de rambursare a împrumuturilor respective