Pai asa sunt la noi de incurcate incat ne storcem creierii sa gasim o interpretare ... si nici atunci nu putem spune 100% ca este corect!
Eu am inteles asa: este cazul in care intrerup activitatea pfa in timpul anului.
Eu m-am ghidat dupa urm.art.:
CF:
ART. 180 - Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice
care optează pentru plata contribuției
(1) Următoarele persoane fizice pot opta pentru plata contribuției:
a) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevăzute la art.155 lit. b) - h), sub nivelul plafonului minim prevăzut la art.170 alin. (2);
....
(2) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) lit. a) datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate după cum urmează:
a) dacă depun declarația prevăzută la art. 174 alin. (3)
(nm: estimativa) până la împlinirea termenului legal de depunere, la o bază de calcul reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară, în vigoare la termenul legal prevăzut pentru depunerea declarației prevăzute la art. 120; sau
b) dacă depun declarația prevăzută la art. 174 alin. (3)
(nm: estimativa - incepe act. mai tarziu) după împlinirea termenului legal de depunere, la o bază de calcul echivalentă cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul legal de depunere a declarației prevăzute la art. 120, înmulțită cu numărul de luni rămase până la termenul legal de depunere a declarației prevăzute la art. 122, inclusiv luna în care se depune declarația.
....
ART. 183 -
Prevederi privind încetarea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate
Persoanele prevăzute la art. 180
(nm: asigurate prin optiune),
care încep să realizeze venituri de natura celor prevăzute la art. 155 sau se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției, depun la organul fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, declarația prevăzută laart. 174 alin. (3) și
își recalculează obligația de plată reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul în curs.
Eu de aici inteleg asa:
-daca ai optat, platesti la 6 sal.minime
- daca ai optat si incepi activitatea mai tarziu (sau ai depasit termenul de depunere a estimativei!), atunci se face un calcul total dezavantajos (vezi exemplul din norme)
-daca ai optat si incetezi activitatea, se recalculeaza proportional cu lunile de activitate
doar daca ai alte venituri pt.care se retine contributia (de ex.salarii). La fel daca ai optat si te angajezi intre timp, chiar daca nu incetezi activ. pe pfa.
La art.183 nu apare decat un singur caz in care se recalculeaza (si anume daca te angajezi ... si este normal, pentru ca nu mai trebuie sa platesc voluntar ca sa fiu asigurat, pentru ca devin asigurat "normal")
Voi cum intelegeti partea asta?
Eu m-am bazat si pe logica si bunul simt ... dar asta nu inseamna ca este si corect ce am gandit (avand in vedere ca logica incepe sa lipseasca din ce in ce mai des din "palate").
Aceasta postare a fost editata de mgabi: 26 June 2020 - 02:14 PM