Buna,
1) NU trebuie sa mai depui DU daca PFA este infiintat anul acesta si ai depus-o deja in acel termen de 30 zile de la infiintare
2)
pentru PFA infiintat la Registrul Comertului (care are cod unic de inregistrare) D070 nu se depune la inceputul activitatii, daca nu sunt modificari fata de datele declarate initial la ONRC, fiindca inregistrarea fiscala la administratia financiara s-a facut automat; daca ulterior infiintarii la ONRC, in cadrul activitatii PFA intervin modificari (de ex., inregistrare ca platitor de TVA, angajare salariati, etc), atunci se va depune D070 la organul fiscal (atentie : Declaratia de mentiuni, bifand casuta 2) si completand campurile care vor modifica vectorul fiscal al PFA.
3) PFA datoreaza impozit pe venit, mai ales daca este la norma de venit, indiferent daca o realizeaza sau nu - este un risc asumat la infiintarea sub aceasta forma a PFA.
De asemenea, datoreaza contributii (CAS si CASS, adica pensii si sanatate) pentru veniturile din activitati independente daca se depaseste plafonul a 12 salarii minime brute pe tara, chiar daca este si salariat. Astfel, daca norma ta de venit anuala este de peste 26.760 (12x.2.230 lei), atunci vei plati ambele contributii. Daca, insa, val. cumulata anuala a normei de venit pe anul 2020 este sub acest plafon, atunci contributiile devin optionale pt PFA si aici este avantajul diminuarii normei de venit daca esti si salariat.
Asadar, daca te angajezi cu contract de munca in alta parte, norma anuala de venit a PFA se ajusteaza in sensul diminuarii ei. Ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza de catre PFA prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile Generale Regionale ale Finantelor Publice, respectiv a municipiului Bucuresti, asupra normelor anuale de venit.
Plafonul se recalculeaza din momentul in care ai devenit salariat si astfel ai dreptul la diminuarea normei de venit
DACA la respectivul cod CAEN se aplica reduceri si daca indeplinesti conditiile pt aplicarea reducerii !!
Din pacate, din cate m-am uitat pe la normele de venit, cele pt CAEN 6202 sunt destul de mari si reducerile pot sa nu duca sub plafonul anual de 12 sal. minime brute pe economie, adica sub 26.760 lei, DAAAR depinde de localitatea unde esti inregistrat fiindca fiecare DGRFP poate avea si reguli proprii. Vezi aici :
https://static.anaf....venit_2020.html
De ex. la Bucuresti, norma e de 33.000 lei, iar reducerea normei pt contract de munca pe per nedeterminata si program de 8ore/zi (conditii cumulative obligatorii) este de 50% si astfel intri sub plafonul anual de 26.760 lei. Daca ai contract cu timp partial sau pe durata determinata nu te mai incadrezi la reduceri si ramai cu norma intreaga, depasind plafonul.
La Brasov,
https://static.anaf..../Brasov2020.pdf norma cea mai mare la CAEN 6202 este de 40.500 lei, cu urmatoarele diminuari :
- Pentru persoanele impuse la normă de venit, care au calitatea de salariat, angajat cu contract de munca cu normă întreagă conform Codului Muncii , diminuarea este de -50%
- Pentru persoanele impuse la normă de venit, care au calitatea de salariat, angajat cu contract de munca cu norma parţială conform Codului Muncii (contractul de muncă este cu timp parţial X ore, reducere de Y%) :
X=(6-7 ore), Y=-30%
X=(4-5 ore) Y=-20%
X=(3-4 ore) Y=-10%
X=(1-2 ore) Y=-5%
Deci, daca ai contract cu timp partial, diminuarea nu te duce sub plafon, chiar daca ea exista.
Avantajul diminuarii normei de venit ramane la impozitul pe venit, acolo se reduce sigur !