MINISTERUL FINANTELOR
Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Ploiesti
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita
Compartimentul Comunicare
Nr. ILG - DEX 513 / 18.01.2023
Precizari referitoare la fiscalizare bacsisului
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita informeaza contribuabilii ca prin Legea nr. 376/2022 s-a modificat si s-a completat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Conform legii mai sus mentionata, prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5610-Restaurante, 5630-Baruri si alte activitati de servire a bauturilor.
Bacsisul se va evidentia separat pe bonul fiscal, cu exceptia livrarilor la domiciliul clientilor.
Operatorii economici vor avea obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei.
Nota de plata va contine si o alta rubrica in care clientul sa poata inscrie suma oferita drept bacsis in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a valorii bacsisului acordat.
Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii si se distribuie integral salariatilor in baza unui regulament intern (nu se inregistreaza in conturile de venituri si/sau cheltuieli).
Distribuirea catre salariati se face dupa retinerea la sursa a impozitului pe venit (10%), veniturile respective fiind incadrate in categoria veniturilor din alte surse.
Mentionam ca pentru aceste venituri nu se datoreaza CAS si/sau CASS.
SEF ADMINISTRATIE
Gheorghe DOROBAT