ORDIN nr. 396/2022/883/2023
pentru aprobarea Procedurii privind calculul, incasarea si plata impozitului, precum si obligatiile
declarative stabilite in conditiile art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului
Extras :
ANEXA
PROCEDURA din 29 decembrie 2022
privind calculul, incasarea si plata impozitului, precum si obligatiile declarative stabilite in conditiile art. 4^2 din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului
............................................
Articolul 2
(1) Impozitul stabilit la art. 4^2 alin. (1) din lege se calculeaza si se incaseaza de notarul public inainte de autentificarea actului notarial de vanzare a terenului agricol situat in extravilan si se declara de catre notarii publici integral ca venit la bugetul de stat, lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost incasat, conform legii.
(2) Declararea impozitului prevazut la alin. (1) se face prin completarea si depunerea formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“, in care se evidentiaza, in mod distinct, impozitul incasat in conditiile art. 4^2 alin. (1) din lege.
(3) Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se depune la organul fiscal central competent de catre notarii publici, impreuna cu „Borderoul privind distribuirea catre unitatile administrativ-teritoriale a sumei de ........., reprezentand impozit suplimentar din vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan aferent lunii ..........“, al carui model este prevazut in anexa nr. 1 la prezenta procedura.
(4) Impozitul poate fi platit de catre contribuabil fie la sediul biroului notarului public, in numerar sau prin intermediul unui terminal POS, fie prin virament bancar, in contul biroului notarial. Modelul chitantelor ce vor fi utilizate de catre notarii publici la incasarea impozitului in numerar se va stabili si se va tipari de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania. In cazul platii impozitului prin virament bancar, dovada achitarii se face conform art. 1.504 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentul de plata a impozitului de catre contribuabil se va mentiona in incheierea de autentificare.
(5) In aplicarea art. 4^2 din lege nu se percepe impozit in cazul instrainarii prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan dobandite prin mostenire, partaj sau alte acte juridice de dobandire, cu exceptia contractului de vanzare.