Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Trecere la platitor TVA + descarcare gestiune - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Trecere la platitor TVA + descarcare gestiune

8 replies to this topic

#1 andrei_dlc

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 81 Postari:

Postat 29 November 2005 - 02:45 PM

Am o "mica" nelamurire si as avea nevoie de ajutorul dvs: in luna 09 s-a depasit plafonul de scutire de 2 mld lei vechi si firma (micro) a devenit platitor TVA.
Probelma mea in momentul de fata la inchiderea lunii 10 consta in faptul ca am facut o nota contabila de calcul a TVA (4428) la stocul de marfa existent la 01.10, inregistrare care, pe langa faptul ca imi "mananca tot adaosul" din 378 mai imi si da peste cap descarcarea de gestiune (care se genereaza automat in program) la incheierea lunii.
Va rog, daca se poate sa-mi evidentiati intr-un exemplu care ar fi notele contabile pentru evidentierea TVA in 4428 (adica la trecerea la platitor TVA) si sa-mi explicati, va rog, care ar fi influentele asupra modului de calcul al descarcarii de gestiune.

Am cerut sfatul unui coleg de breasla si mi-a spus ca e normal sa-mi apara la descarcarea de gestiune o suma foarte mare la contul 607 (de genul 2*contul 707), precum si o suma cu"-" la 378.

Va multumesc anticipat.

#2 iulia51

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 130 Postari:

Postat 30 November 2005 - 07:21 PM

buna!In momentul treceri firmei ca platitoare de tva ai avut un stoc de marfa inreg. fara tva deductibil.In continuare faci un analitic EX.371.1 cu marfa intrata in gestiune cu tva in luna urmatoare ,iar vinzarea de marfa o faci in continuare tot pe analitice ,adica 371 marfa fara tva pina la epuizare si 371.1 cu tva.Probabil in nov. ti se va lichida stocul de marfa fara tva si nu o sa mai ai probleme cu tva 4428,nici cu celelalte conturi.Ai un pic de lucru dar asta este corect si nu te incurci ,nici nu amesteci marfurile cu tva cu cele fara tva.Bineinteles ca la desc. gestiuni faci la fel.
Daca mai vrei lamuriri ,contacteaza-ma :!: :smt024

CU GINDURI BUNE !

#3 ctanela

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1277 Postari:

Postat 30 November 2005 - 10:46 PM

Cod Fiscal Art. 145:

(11) Orice persoana impozabila, care a aplicat regimul special de scutire prevazut la art. 152, si ulterior trece la aplicarea regimului normal de taxa pe valoarea adaugata, are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata la data inregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (12), pentru:
a) bunuri de natura stocurilor, conform reglementarilor contabile, care se afla in stoc la data la care persoana respectiva a fost inregistrata cu platitor de taxa pe valoarea adaugata;
B) bunuri de natura mijloacelor fixe, care au fost achizitionate cu cel mult 90 de zile anterior datei de inregistrare ca platitor de taxa pe valoarea adaugata.
(12) Pentru exercitarea dreptului de deducere prevazut la alin. (11), trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
a) bunurile respective urmeaza a fi folosite pentru operatiuni cu drept de deducere;
B) persoana impozabila trebuie sa detina o factura fiscala sau un alt document legal aprobat care justifica suma taxei pe valoarea adaugata aferente bunurilor achizitionate.

Ai aplicat aceasta prevedere? Eu zic ca nu, din moment ce descarcarea de gestiune "ti-a mancat adaosul comercial". :wink:

#4 andrei_dlc

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 81 Postari:

Postat 01 December 2005 - 08:50 AM

ctanela a spus:

Ai aplicat aceasta prevedere? Eu zic ca nu, din moment ce descarcarea de gestiune "ti-a mancat adaosul comercial". :wink:
nu descarcarea la sf. lunii 10 mi-a mancat adaosul, ci nota contabila de calcul a TVA neex (371/378 si 371/4428). Descarcarea de gestiune trece o suma cu - pe debitul lui 378 si astfel se regleaza, dar am o cheltuiala cu marfa in luna de 2 * ct.707 in luna si asta ma interesa, de fapt, mecanismul de calcul. Dar probabil difera de la program la program (sau unele nu fac acest K).

multumesc pentru sfaturi

#5 andrei_dlc

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 81 Postari:

Postat 01 December 2005 - 08:55 AM

iulia51 a spus:

buna!In momentul treceri firmei ca platitoare de tva ai avut un stoc de marfa inreg. fara tva deductibil.In continuare faci un analitic EX.371.1 cu marfa intrata in gestiune cu tva in luna urmatoare ,iar vinzarea de marfa o faci in continuare tot pe analitice ,adica 371 marfa fara tva pina la epuizare si 371.1 cu tva.Probabil in nov. ti se va lichida stocul de marfa fara tva si nu o sa mai ai probleme cu tva 4428,nici cu celelalte conturi.Ai un pic de lucru dar asta este corect si nu te incurci ,nici nu amesteci marfurile cu tva cu cele fara tva.Bineinteles ca la desc. gestiuni faci la fel.

nu inteleg.... vanzarea o fac fara sa colectez tva ??? nu mi se pare corect, si marfa respectiva are tva dar nu este evidentiat, el intrand direct pe cheltuieli in conditiile aplicarii scutirii.

#6 Iany

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 102 Postari:

Postat 01 December 2005 - 02:04 PM

Si eu sunt nelamurit cu urmatoarea situatie:
Achizitionez marfa fara TVA (furnizorii nu sunt platitori de TVA) iar eu, depasind plafonul de 2 mrl. lei voi deveni platitor de TVA. Cum procedez?
Voi vinde cu TVA, dar nu am dreptul sa deduc TVA? Sunt incurcat f.tare!!!
Si, daca sunt furnizori care-mi factureaza cu TVA cum pot sa-mi tin evidenta marfurilor cu si fara TVA?

#7 geambazumariana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 448 Postari:

Postat 01 December 2005 - 03:14 PM

operatiunile calculate asupra stocului sunt urmatoarele:

378 2000
371 10000

vom calcula ce tva 4426 este aferent stocului
(10000-2000)*19/119=1277.31

% = 401 0
371 -1277.31
4426 1277.31
371=4428 1277.31

378 2000

vom extrage din adaos tva neexigibil
2000*19/119=319.33

3711=% 0
378 -319.33
4428 319.33
aceasta operatiune se face asupra tuturor stocurilor care au avut pret cu tva
atentie la mijloace fiixe.

#8 andrei_dlc

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 81 Postari:

Postat 01 December 2005 - 05:49 PM

multe multumiri pentru exemplu... totusi o mica nelamurire: este normal sa ramana 1277.31 in 4426? Asta ma duce cateva luni cu TVA de recuperat, nu? Pentru ca de luna asta si deduc si colectez.... si am din start de recuperat 1277.31...

P.S. nu sunt mijloace fixe intrate anul acesta

#9 geambazumariana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 448 Postari:

Postat 01 December 2005 - 09:21 PM

sigur ca da, vei avea TVA de recuperat

Similar Topics Collapse

3 useri citesc topicul

0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL